Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

Zalm is een vis met een zilverachtige huid en kenmerkende roze tot oranje vlees, afhankelijk van de soort en het dieet. Er zijn verschillende soorten zalm, waaronder de Atlantische zalm en de Pacifische zalm, met namen als Coho, Sockeye en Chinook. Deze vis staat bekend om zijn delicate textuur en rijke, vette smaak, die hem ideaal maakt voor diverse bereidingswijzen zoals roken, bakken en grillen.

Habitat en Verspreiding

Zalm komt oorspronkelijk voor in zowel de Atlantische als de Pacifische Oceaan. Atlantische zalm is voornamelijk te vinden in de rivieren van Noord-Amerika en Europa, terwijl Pacifische zalmsoorten in de rivieren en kustwateren van Noord-Amerika en Azië leven. Zalm is een anadrome vis, wat betekent dat hij in zoet water geboren wordt, naar zee migreert om te groeien en terugkeert naar zoet water om te paaien. Deze vis past zich goed aan verschillende omgevingen aan, wat bijdraagt aan zijn wijdverspreide verspreiding en populariteit.

>Vismethoden

Er zijn verschillende vismethoden voor het vangen van zalm, waaronder sportvissen, commerciële visserij en kweken. Sportvissers gebruiken vaak hengels met kunstaas of vliegen, vooral in rivieren tijdens de paaitrek. Commerciële visserij maakt gebruik van netten en lange lijnen om grote hoeveelheden zalm te vangen. Daarnaast is zalmkwekerij een veelvoorkomende methode om aan de grote vraag te voldoen, waarbij zalm in gecontroleerde aquacultuurfaciliteiten wordt grootgebracht. Deze methoden zorgen ervoor dat zalm het hele jaar door beschikbaar is voor consumenten.

Seizoen en Beschikbaarheid

Zalm is het hele jaar door beschikbaar, met de beste vangstseizoenen in de zomermaanden wanneer de vissen migreren om te paaien. Gekweekte zalm zorgt ervoor dat deze vissoort constant in supermarkten en viswinkels te koop is.

Smaakprofiel

Zalm heeft een rijke, volle smaak met een lichtzoete ondertoon. Het vlees is mals en sappig, en wordt gewaardeerd om zijn vetgehalte, wat zorgt voor een zachte textuur. Deze vis is populair in vele keukens, van sushi en sashimi tot gegrilde en gebakken gerechten.

Voedingswaarde

Zalm is een voedzame vis, rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren en diverse vitaminen en mineralen. Per 100 gram bevat zalm:

VoedingsstofHoeveelheid
Energie208 kcal
Eiwit20 g
Vet13 g
Vitamine D570 IU
Omega-32,6 g
Vitamine B123,2 mcg

Zalm draagt bij aan een gezond dieet door zijn hoge gehalte aan essentiële vetzuren en vitaminen.

Culinaire Toepassingen en Recepten

Zalm is veelzijdig en kan op vele manieren worden bereid. Een populair recept is zalm uit de oven, gemarineerd met kruiden en citroen. Gegrilde zalm op de BBQ is ook geliefd, vooral tijdens de zomermaanden. Voor een snelle en gezonde maaltijd kan zalm in de airfryer worden bereid, vaak met een kruidenkorst. Andere populaire gerechten zijn zalm met pasta, zalm tartaar en zalm wraps, die allemaal eenvoudig te maken zijn en heerlijk smaken.

Interessante Feiten

 • Zalm is een van de weinige vissoorten die zowel in zoet als zout water kan leven.
 • Atlantische zalm keert altijd terug naar zijn geboorteplaats om te paaien.
 • Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de hartgezondheid.
 • De roze kleur van zalm komt van carotenoïden in hun dieet, voornamelijk van krill en garnalen.

Koopgids

Bij het kopen van zalm, let op de frisse geur, stevige textuur en heldere, glanzende huid. Vermijd vis met een sterke vislucht of doffe kleur. Bewaar verse zalm in de koelkast en consumeer binnen twee dagen voor de beste smaak. Zalm kan ook worden ingevroren voor langere bewaring, zorg ervoor dat deze goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Bereidingstechnieken

Hier zijn enkele gangbare bereidingstechnieken voor zalm, inclusief de aanbevolen tijden:

BereidingswijzeTijd
Bakken4-6 minuten per kant
Grillen6-8 minuten per kant
Oven (180°C)12-15 minuten
Pocheren10-12 minuten

Zorg ervoor dat de zalm een interne temperatuur van 63°C bereikt voor optimale gaarheid.

FAQ


Bak zalm in een hete pan met olie, eerst op de huidzijde tot deze knapperig is, draai dan om en bak de andere kant tot gaar.


Ja, zalm is rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren, en vitaminen zoals vitamine D en B12, wat bijdraagt aan een gezond dieet.


Zalm moet ongeveer 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.


Marineer zalm met olijfolie, citroensap, knoflook, en kruiden naar keuze voor minimaal 30 minuten voor het beste resultaat.


Ja, zalm kan tot drie maanden worden ingevroren. Zorg ervoor dat de vis goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Vertalingen

 • English: Salmon 🇬🇧
 • Italian: Salmone 🇮🇹
 • Spanish: Salmón 🇪🇸
 • German: Lachs 🇩🇪
 • Polish: Łosoś 🇵🇱
 • French: Saumon 🇫🇷
 • Greek: Σολομός 🇬🇷
 • Turkish: Somon 🇹🇷
 • Danish: Laks 🇩🇰