Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

Kreeften zijn grote, mariene schaaldieren die bekendstaan om hun harde schaal en sappige vlees. Ze hebben tien poten, waarvan de voorste twee zich hebben ontwikkeld tot grote scharen. Kreeften variëren in kleur, meestal van donkerblauw tot groen-bruin, en worden rood na het koken. Algemene namen voor kreeft zijn onder andere Europese kreeft en Amerikaanse kreeft. Kreeften kunnen tot wel 60 cm lang worden en zijn herkenbaar aan hun lange, gestreepte antennes en robuuste lichaam.

Habitat en Verspreiding

Kreeften leven voornamelijk in de Atlantische Oceaan en de Noordzee, waar ze op rotsachtige bodems en in spleten schuilen. De Europese kreeft komt vooral voor langs de kusten van Europa, van Noorwegen tot Marokko, en in de Middellandse Zee. De Amerikaanse kreeft wordt gevonden langs de oostkust van Noord-Amerika, van Newfoundland tot North Carolina. Kreeften gedijen in koud, zout water en zijn vooral actief tijdens de nacht, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel zoals vissen, weekdieren en algen.

Vismethoden

Er zijn verschillende methoden om kreeften te vangen, waaronder kreeftenvallen en handmatige vangst. Kreeftenvallen, ook wel potten genoemd, zijn kooien waarin aas wordt geplaatst om kreeften aan te trekken. Deze vallen worden op de zeebodem neergelegd en na een paar dagen opgehaald. Handmatige vangst wordt voornamelijk door duikers uitgevoerd, die kreeften direct uit hun schuilplaatsen halen. Beide methoden zijn effectief, maar kreeftenvallen worden het meest gebruikt vanwege hun efficiëntie en minimale schade aan de kreeften.

Seizoen en Beschikbaarheid

Kreeften zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste tijd om kreeft te vangen is van eind juni tot begin januari. Tijdens deze periode zijn kreeften het meest actief en hebben ze een vollere, sappige smaak. De beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van de vangstquota en seizoensgebonden beperkingen.

Smaakprofiel

Kreeft heeft een delicate, lichtzoete smaak en een stevige, maar malse textuur. Deze schaaldier wordt zeer gewaardeerd in diverse keukens en kan op verschillende manieren bereid worden, van simpel gestoomd tot gegrild en verwerkt in rijke gerechten zoals kreeft Thermidor en kreeft bisque.

Voedingswaarde

Kreeft is een voedzame keuze, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Per 100 gram bevat kreeft ongeveer 89 calorieën, 19 gram eiwit, 1 gram vet en 0 gram koolhydraten. Het is een uitstekende bron van vitamine B12, zink, koper en selenium. Het lage vetgehalte en hoge eiwitgehalte maken kreeft een gezonde optie voor veel diëten.

VoedingsstofPer 100 gram
Calorieën89 kcal
Eiwitten19 g
Vet1 g
Koolhydraten0 g
Vitamine B124.04 µg
Zink3.2 mg
Koper1.6 mg
Selenium41.4 µg

Culinaire Toepassingen en Recepten

Kreeft wordt wereldwijd in talloze culinaire tradities gebruikt. Populaire bereidingswijzen zijn onder andere koken, stomen, grillen en bakken. Een klassiek recept is kreeft Thermidor, waarbij kreeftenvlees wordt gemengd met een rijke saus van boter, room, mosterd en cognac, en vervolgens in de schelp gegratineerd. Een andere favoriet is kreeft bisque, een romige soep die wordt gemaakt van kreeftenschalen en -vlees, gecombineerd met groenten, kruiden en een scheutje wijn.

Interessante Feiten

Kreeften kunnen opmerkelijk oud worden, met sommige exemplaren die meer dan 50 jaar oud worden. Ze hebben een blauw bloed, dat koper bevat in plaats van ijzer, wat helpt bij het transporteren van zuurstof. Kreeften vervellen meerdere keren in hun leven, een proces dat hen in staat stelt om te groeien. Tijdens dit proces kunnen ze ook verloren ledematen regenereren.

Koopgids

Bij het kopen van kreeft is het belangrijk om te letten op de versheid. Verse kreeft heeft een levendige kleur, heldere ogen en beweegt actief. Vermijd kreeften met zwarte vlekken of die traag bewegen. Bewaar levende kreeften in een vochtige omgeving, zoals een koele doos bedekt met natte kranten. Voorgekookte kreeft moet in de koelkast worden bewaard en binnen twee dagen worden geconsumeerd.

Bereidingstechnieken

Er zijn verschillende manieren om kreeft te bereiden, afhankelijk van het gewenste gerecht. Koken en stomen zijn de meest gebruikelijke methoden, waarbij de kreeft in kokend water of stoom wordt gedompeld tot hij helder rood kleurt. Grillen en bakken geven een rokerige smaak en een knapperige textuur. Kreeft kan ook worden gebruikt in soepen en stoofschotels, zoals kreeft bisque.

BereidingswijzeTijd
Koken10-12 min
Stomen12-14 min
Grillen8-10 min
Bakken10-12 min
Soep/Stoofschotel20-25 min

FAQ


De beste manier om kreeft te bereiden is afhankelijk van het gerecht. Koken en stomen zijn eenvoudig en behouden de pure smaak van de kreeft.


Kies een kreeft die levendig is, met heldere ogen en een stevige schaal. Vermijd kreeften met zwarte vlekken of die traag bewegen.


Kreeft is rijk aan eiwitten, laag in vet en bevat belangrijke vitaminen en mineralen zoals vitamine B12, zink en selenium.


Het kreeftseizoen is het beste van eind juni tot begin januari, wanneer kreeften het meest actief en smaakvol zijn.


Bewaar levende kreeften in een vochtige, koele omgeving. Voorgekookte kreeft moet in de koelkast worden bewaard en binnen twee dagen worden geconsumeerd.

Vertalingen

  • 🇬🇧 Verenigde Staten | Lobster
  • 🇮🇹 Italië | Aragosta
  • 🇪🇸 Spanje | Langosta
  • 🇩🇪 Duitsland | Hummer
  • 🇵🇱 Polen | Homar
  • 🇫🇷 Frankrijk | Homard
  • 🇬🇷 Griekenland | Αστακός
  • 🇹🇷 Turkije | Istakoz
  • 🇩🇰 Denemarken | Hummer