Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

De zeeduivel is een opvallende vis met een groot, plat hoofd en een brede mond vol scherpe tanden. Zijn lichaam is relatief klein in vergelijking met zijn hoofd, en hij heeft een kenmerkend uiterlijk dat vaak wordt omschreven als lelijk of angstaanjagend. Zeeduivel staat ook bekend onder de namen “lotte” en “monkfish” in het Engels. Deze vis heeft een stevige, witte textuur die goed standhoudt bij verschillende kookmethoden, wat hem ideaal maakt voor zowel bakken, grillen als stoven. De zeeduivel heeft geen schubben maar een dikke, gladde huid die meestal wordt verwijderd voordat de vis wordt bereid.

Habitat en Verspreiding

Zeeduivels komen voor in de kustwateren van de Noordoost-Atlantische Oceaan, van Noorwegen tot aan de Middellandse Zee, en zijn ook te vinden in delen van de Noordzee en de Baltische Zee. Ze leven meestal op de zeebodem, op dieptes variërend van 20 tot 1000 meter. De vis prefereert rotsachtige en zandige bodems waar hij zich kan verstoppen en op prooien kan wachten. Zeeduivels zijn solitaire dieren die zich voeden met kleinere vissen, kreeftachtigen en weekdieren. Door hun verspreiding in diverse Europese wateren, zijn ze een gangbare vangst voor veel vissers in deze regio’s.

Vismethoden

Zeeduivel wordt meestal gevangen met behulp van sleepnetten of longlines, technieken die geschikt zijn voor het vangen van bodemvissen. Sleepnetten worden over de zeebodem getrokken om de zeeduivels te vangen, terwijl longlines lange lijnen met meerdere haken bevatten die langs de bodem worden geplaatst. Deze methoden kunnen echter schadelijk zijn voor de zeebodem en andere niet-doelsoorten. Er zijn inspanningen gaande om duurzamere vismethoden te ontwikkelen, zoals het gebruik van vallen of potten, die minder impact hebben op het mariene ecosysteem. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de regulering van vangstquota om overbevissing van zeeduivels te voorkomen en hun populaties in stand te houden.

Seizoen en Beschikbaarheid

Zeeduivel is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste vangstperiodes zijn doorgaans in de late winter en het vroege voorjaar. Tijdens deze seizoenen is de vis in optimale conditie en het makkelijkst te vangen. De beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van de visgebieden en de weersomstandigheden.

Smaakprofiel

Zeeduivel heeft een milde, zoete smaak die vaak wordt vergeleken met kreeft. De textuur is stevig en vlezig, waardoor het een uitstekende keuze is voor diverse kookmethoden. Deze vis wordt geprezen om zijn vermogen om smaken op te nemen, wat hem perfect maakt voor marinades en sauzen.

Voedingswaarde

Zeeduivel is een voedzame keuze met tal van gezondheidsvoordelen. Per 100 gram bevat deze vis:

Calorieën76 kcal
Eiwit14 gram
Vet1 gram
Omega-3 vetzuren0.3 gram
VitaminenB12, B6, en E
MineralenFosfor, Selenium, en Kalium

Het lage vetgehalte en de hoge hoeveelheid eiwitten maken zeeduivel een gezonde keuze voor een uitgebalanceerd dieet.

Culinaire Toepassingen en Recepten

Zeeduivel is veelzijdig in de keuken en kan worden bereid door te bakken, grillen, stoven of sous-vide. Populaire recepten zijn onder andere zeeduivel met parmaham, gegrilde zeeduivel met citroen en kruiden, en zeeduivel in een saffraansaus. Voor een heerlijke ovenschotel kan zeeduivel worden gecombineerd met groenten zoals prei en venkel. Deze vis houdt goed stand in pittige en rijke sauzen, wat hem ideaal maakt voor verschillende keukens.

Interessante Feiten

 • 1. Zeeduivels hebben een unieke manier van jagen waarbij ze een gemodificeerde rugvin gebruiken als lokaas om prooien aan te trekken.
 • 2. Deze vissen kunnen behoorlijk groot worden, met sommige exemplaren die meer dan een meter lang zijn.
 • 3. In Frankrijk is zeeduivel bekend als “lotte,” en het is een geliefde vis in de Franse keuken.
 • 4. De lever van de zeeduivel wordt beschouwd als een delicatesse in Japan, bekend als “ankimo.”

Koopgids

Bij het kopen van zeeduivel, let op een stevige textuur en een frisse geur. De vis moet wit en vlezig zijn zonder verkleuringen. Zeeduivel kan vers of bevroren worden gekocht, en het is belangrijk om de vis goed in de koelkast te bewaren en binnen twee dagen te consumeren. Bij het invriezen blijft zeeduivel tot zes maanden goed, mits goed verpakt.

Bereidingstechnieken

Hieronder een tabel met bereidingstijden en -methoden:

BereidingswijzeTijdTemperatuur
Bakken6-8 minutenMiddelhoog vuur
Grillen10-12 minutenHoge hitte
Stoven20-25 minutenLaag vuur
Sous-vide45 minuten55°C
Ovenschotel25-30 minuten180°C

FAQ


De beste manier hangt af van persoonlijke voorkeur, maar bakken en grillen zijn populaire keuzes vanwege de stevige textuur van de vis.


Ja, zeeduivel is veilig voor zwangere vrouwen, maar zoals bij alle vis, is het belangrijk om te zorgen dat hij goed gekookt is.


Zeeduivel is rijk aan eiwitten, laag in vet en bevat essentiële vitaminen en mineralen zoals B12, fosfor en selenium.


Zeeduivel is verkrijgbaar bij viswinkels, supermarkten met een goede visafdeling en online visverkopers.


Zeeduivel heeft een milde, zoete smaak die vaak wordt vergeleken met kreeft, met een stevige en vlezig textuur.

Vertalingen

 • 🇬🇧 English: Monkfish
 • 🇮🇹 Italian: Rana pescatrice
 • 🇪🇸 Spanish: Rape
 • 🇩🇪 German: Seeteufel
 • 🇵🇱 Polish: Żabnica
 • 🇫🇷 French: Lotte
 • 🇬🇷 Greek: Καλλιγάρι
 • 🇹🇷 Turkish: Keçi balığı
 • 🇩🇰 Danish: Havtaske