Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

Sliptong is een platvis met een ovale vorm en een gladde huid. De bovenkant is bruin met donkere vlekken, terwijl de onderkant wit is. Sliptong wordt ook wel ‘slipt’ genoemd omdat hij door de mazen van het net glipt wanneer hij klein is. De vis staat bekend om zijn fijne structuur en milde smaak. In Nederland is sliptong een veelvoorkomende keuze in visrestaurants en wordt hij vaak geserveerd met een botersaus of citroen.

Habitat en Verspreiding

Sliptong komt voornamelijk voor in de kustwateren van de Noordzee en de oostelijke Atlantische Oceaan. Hij geeft de voorkeur aan zand- en modderbodems waar hij zich kan verbergen voor roofdieren. De vis is vooral te vinden op dieptes van 10 tot 50 meter. Sliptong migreert seizoensgebonden, waarbij hij zich in de wintermaanden naar diepere wateren verplaatst en in de zomer dichter bij de kust komt. Deze vissoort is wijdverspreid in Europese wateren, van Noorwegen tot de Middellandse Zee.

Vismethoden

Er worden verschillende methoden gebruikt om sliptong te vangen. De meest gebruikelijke is het gebruik van sleepnetten, waarbij de netten over de zeebodem worden getrokken om de vis te vangen. Daarnaast worden ook kieuwnetten en handlijnen gebruikt. Deze methoden zorgen ervoor dat de vis vers gevangen wordt en zo snel mogelijk naar de markt kan worden gebracht. Duurzame visserijpraktijken worden steeds belangrijker, waarbij vissers letten op het behoud van het mariene ecosysteem.

Seizoen en Beschikbaarheid

Sliptong is het hele jaar door verkrijgbaar, maar de beste tijd om deze vis te kopen is van mei tot en met oktober. In deze maanden is de kwaliteit op zijn best en is de vis het meest smaakvol. Tijdens deze periode is de sliptong ook vaak goedkoper en beter beschikbaar.

Smaakprofiel

Sliptong heeft een mild en delicaat smaakprofiel met een lichte zoetheid. Het vlees is stevig maar toch mals, waardoor het ideaal is voor diverse kookmethoden. In de Nederlandse keuken wordt sliptong vaak geserveerd met boter, citroen en verse kruiden, die de subtiele smaken van de vis aanvullen.

Voedingswaarde

Sliptong is een magere vissoort die rijk is aan eiwitten en omega-3-vetzuren, wat bijdraagt aan een gezonde voeding. Hier is een overzicht van de voedingswaarden per 100 gram:

NutrientAmount
Calorieën90 kcal
Eiwitten18 g
Vetten1 g
Omega-30.2 g
Vitamine B122.5 µg

Culinaire Toepassingen en Recepten

Sliptong kan op verschillende manieren worden bereid, waaronder bakken, grillen en in de oven. Een populair recept is sliptong a la meuniere, waarbij de vis in boter wordt gebakken en geserveerd met citroen en peterselie. Andere favoriete bereidingen zijn sliptong met groenten of in een romige saus. De veelzijdigheid van deze vis maakt hem geschikt voor zowel eenvoudige als verfijnde gerechten.

Interessante Feiten

Wist je dat sliptong een platvis is die op de bodem van de zee leeft? Bijzonder is dat jonge sliptongetjes beide ogen aan één kant van hun lichaam hebben, een kenmerk dat hen helpt bij het verbergen in het zand. Sliptong wordt vaak verward met zeetong, maar ze verschillen in smaak en textuur.

Koopgids

Bij het kopen van sliptong is het belangrijk om te letten op de versheid van de vis. Verse sliptong heeft heldere ogen, een glanzende huid en een frisse geur. Bewaar de vis in de koelkast en consumeer hem binnen één tot twee dagen na aankoop. Voor langere houdbaarheid kan de vis ook worden ingevroren.

Bereidingstechnieken

Hier zijn enkele veelgebruikte bereidingstechnieken voor sliptong:

MethodeTijd
Bakken5-7 min
Grillen4-6 min
Oven10-12 min
Pocheren8-10 min

FAQ


Sliptong wordt meestal gebakken in boter op middelhoog vuur gedurende 5-7 minuten per kant.


Ja, sliptong is een magere vis die rijk is aan eiwitten en omega-3-vetzuren, wat goed is voor de gezondheid.


Sliptong heeft een mildere smaak en is doorgaans kleiner en dunner dan zeetong.


De beste tijd om sliptong te kopen is van mei tot en met oktober.


Bewaar verse sliptong in de koelkast en consumeer binnen één tot twee dagen. Voor langere bewaring kan de vis worden ingevroren.

Vertalingen

  • Engels: Sole 🇬🇧
  • Italiaans: Sogliola 🇮🇹
  • Spaans: Lenguado 🇪🇸
  • Duits: Seezunge 🇩🇪
  • Pools: Sol 🇵🇱
  • Frans: Sole 🇫🇷
  • Grieks: Γλώσσα 🇬🇷
  • Turks: Dil balığı 🇹🇷
  • Deens: nRødspætte 🇩🇰