Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

Paling, ook wel bekend als de Europese aal (Anguilla anguilla), is een langgerekte vis met een gladde huid en een karakteristieke zilvergrijze kleur. De vis kan tot wel één meter lang worden en heeft een slank, slangachtig lichaam. Paling wordt vaak geassocieerd met zijn rokerige aroma, maar kan ook vers, gebakken of gestoofd worden gegeten. In Nederland is paling een geliefde delicatesse, vooral in gebieden zoals Volendam en Harderwijk. Deze vis staat bekend om zijn milde, delicate smaak en stevige textuur, wat hem geschikt maakt voor diverse culinaire toepassingen.

Habitat en Verspreiding

Paling komt voor in zoetwatermeren, rivieren en kustwateren in Europa en Noord-Afrika. De vis heeft een fascinerende levenscyclus: palinglarven worden geboren in de Sargassozee, midden in de Atlantische Oceaan. Ze drijven vervolgens duizenden kilometers naar de Europese kust, waar ze zich ontwikkelen tot glasaaltjes en uiteindelijk volwassen paling. Volwassen paling migreert terug naar de Sargassozee om te paaien. Deze migraties zijn essentieel voor hun levenscyclus en hebben geleid tot unieke aanpassingen aan zowel zoet- als zoutwateromgevingen. Paling is voornamelijk te vinden in rivieren, meren en kustwateren, en speelt een belangrijke rol in de ecosystemen van deze wateren.

Vismethoden

Er zijn verschillende methoden om paling te vangen, variërend van traditionele fuiken tot moderne hengelsporttechnieken. Fuiken zijn trechtervormige vallen die al eeuwenlang worden gebruikt en zijn bijzonder effectief in stilstaand water. Hengelsporters gebruiken vaak speciale aassoorten, zoals wormen en visjes, om paling te lokken. Een andere populaire methode is het gebruik van netten in kustwateren, waarbij de vissen tijdens hun migratie worden gevangen. Traditionele visserijmethoden, zoals het zetten van palingfuiken in rivieren en meren, blijven populair vanwege hun effectiviteit en duurzaamheid.

Seizoen en Beschikbaarheid

Paling is het hele jaar door beschikbaar, maar de beste vangstseizoenen zijn de lente en de herfst. Tijdens deze periodes migreert paling en is hij het meest actief, wat de vangst vergemakkelijkt. Door moderne aquacultuurtechnieken is paling echter het hele jaar door vers beschikbaar in viswinkels en supermarkten.

Smaakprofiel

Paling heeft een unieke, rijke smaak die vaak wordt omschreven als rokerig en vet. De textuur is stevig maar mals, waardoor het een veelzijdige vis is in de keuken. Paling wordt gewaardeerd in zowel traditionele gerechten, zoals gerookte paling, als in moderne culinaire creaties zoals sushi en amuses.

Voedingswaarde

Paling is een voedzame vis, rijk aan omega-3 vetzuren, eiwitten en vitamine D. Per 100 gram bevat paling ongeveer:

VoedingsstofWaarde
Calorieën236 kcal
Eiwit18 g
Vet18 g
Omega-3 vetzuren2 g
Vitamine D15 mcg

De gezondheidsvoordelen van paling omvatten het ondersteunen van de hartgezondheid, het verbeteren van de hersenfunctie en het versterken van het immuunsysteem.

Culinaire Toepassingen en Recepten

Paling is een veelzijdige vis die op verschillende manieren kan worden bereid. Populaire recepten zijn onder andere gerookte paling op toast, paling in het groen en paling sushi. Bij het bereiden van paling is het belangrijk om de vis goed te fileren en eventuele graten te verwijderen. Gerookte paling is een delicatesse die vaak als voorgerecht wordt geserveerd, terwijl gebakken paling heerlijk is met een frisse salade of op een broodje.

Interessante Feiten

 • 1. Paling kan zowel in zoet als zout water leven, een eigenschap die bekend staat als euryhaliniteit.
 • 2. De Europese aal kan tot wel 20 jaar oud worden in gevangenschap.
 • 3. Palinglarven migreren duizenden kilometers van de Sargassozee naar Europa, een van de langste migraties in de dierenwereld.
 • 4. In sommige culturen wordt paling beschouwd als een symbool van doorzettingsvermogen vanwege hun lange en moeilijke migratie.
 • 5. Paling is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse culinaire erfgoed, met traditionele recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven.<
 • Koopgids

  Bij het kopen van paling is het belangrijk om te letten op de versheid en de herkomst van de vis. Verse paling heeft een glanzende huid en een stevige textuur. Vermijd vis met een sterke geur of een slijmerige huid. Bewaar paling in de koelkast en consumeer deze binnen twee dagen na aankoop. Voor langere bewaring kan paling worden ingevroren, maar zorg ervoor dat de vis goed is ingepakt om vriesbrand te voorkomen.

  Bereidingstechnieken

  Paling kan op verschillende manieren worden bereid, waaronder roken, bakken, grillen en stoven. Hier zijn enkele tips voor bereidingstijden en methoden:

  BereidingswijzeTijd
  Roken2-4 uur
  Bakken10-15 minuten
  Grillen5-10 minuten
  Stoven20-30 minuten

  FAQ


  Ja, paling is rijk aan omega-3 vetzuren, eiwitten en vitamine D, wat bijdraagt aan een gezond dieet.


  Gebruik een scherp mes om langs de ruggengraat te snijden en verwijder voorzichtig de graten.


  De beste seizoenen zijn de lente en de herfst.


  Paling is verkrijgbaar bij viswinkels, supermarkten en online.


  Paling kan worden gerookt, gebakken, gegrild of gestoofd, afhankelijk van je voorkeur.

  Vertalingen

  • 🇬🇧 English: Eel
  • 🇮🇹 Italian: Anguilla
  • 🇪🇸 Spanish: Anguila
  • 🇩🇪 German: Aal
  • 🇵🇱 Polish: Węgorz
  • 🇫🇷 French: Anguille
  • 🇬🇷 Greek: Χέλι (Chéli)
  • 🇹🇷 Turkish: Yılan balığı
  • 🇩🇰 Danish: Ål