Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon
image

Kreeft koken, ben jij benieuwd hoe je het best een kreeft kookt? Het zou zonde zijn als je investeert in een hele kreeft, maar vervolgens niet goed weet wat je ermee moet doen. Vislokaal legt je stap voor stap uit wat er komet kijken bij het kreeft koken.

Het begint bij de aankoop. De kreeft koop je levend. Let erop dat de kreeft over twee scharen beschikt en spartelt wanneer je hem oppakt. Wanneer je de kreeft niet direct gaat bereiden, kun je deze het best in natte kranten in de koelkast bewaren.

Een kreeft kun je op 3 manieren bereiden. Niet alle manieren zijn even zachtaardig, maar uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer; namelijk een heerlijke portie kreeft op tafel serveren. Je kunt de kreeft ofwel levend koken, of in de diepvries bewaren totdat de kreeft in een diepe slaap is, of met een mes midden door de kreeftenkop snijden (hint: de diepvries optie is de beginnersoptie).

Het levend koken van de kreeft zorgt uiteindelijk voor de beste smaak, terwijl het in één keer doorsnijden het best voor de kreeft is. Kreeftenvlees is perfect voor het broeden van zogenaamde ‘vibrio bacteriën’ (dezelfde die cholera veroorzaken). Dit is de reden dat we kreeften zo lang levend houden tot het moment van serveren. Het dode kreeftenvlees is namelijk een seintje voor de bacterie om zijn werk te doen en zich te verspreiden (maar geen zorgen, dit gebeurt niet direct). Een levende kreeft bevat de bacterie niet.

Wanneer je de kreeft levend kookt doe hem dan met zijn hoofd als! in de pan. De schaal van de kreeft zul je horen piepen dit is lucht wat vrij komt. Voor een kreeft van een halve kilo heb je ongeveer 3-7 minuten kooktijd nodig.

Belangrijk bij het koken van de kreeft is om een grote pan van ten minste 4 liter te gebruiken (afhankelijk van de grootte van de kreeft). Bij een kleine pan zal de temperatuur snel dalen wat de kreeft niet erg leuk zal vinden, daarom dus een grote pan met water svp.

 

Kreeft koken stap voor stap

 • 01 Water koken Kreeft koken. Breng 3-4 liter water of court bouillon aan de kook tot zo’n 100 graden.
 • 02 Kreeft in pan Leg de levende kreeft in de pan met zijn kop als eerst!
 • -10% op je eerste bestelling

  Schrijf je in voor de Vislokaal Nieuwsbrief en krijg 10%
  korting op je volgende bestelling.

  Momentje

  Dank je wel voor je aanmelding!

 • 03 3-7 min koken Doe de deksel op de pan en laat de kreeft koken, zo’n 3-7 minuten, afhankelijk van de grootte.
cart image

Canadese kreeft

Canadese kreeft bestel je eenvoudig online bij Vislokaal. Snel en gekoeld in huis.
 • icon
 • icon
 • icon
 • icon