Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

De dorade is een middelgrote vis met een kenmerkende zilverkleurige schubben en een goudkleurige band tussen zijn ogen. Hij staat ook bekend onder namen zoals goudbrasem en dorado. Dorade heeft een stevige textuur en een fijne smaak, wat hem ideaal maakt voor diverse culinaire toepassingen. De vis kan een lengte bereiken van ongeveer 35-70 cm en heeft een robuuste, ovale vorm. Hij wordt vaak gevangen in de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan.

Habitat en Verspreiding

Dorade komt voornamelijk voor in de kustwateren van de Middellandse Zee en de oostelijke Atlantische Oceaan, van de Britse Eilanden tot Senegal. Deze vis geeft de voorkeur aan warmere wateren en leeft meestal op rotsachtige bodems of zeegrasvelden op een diepte van 5 tot 150 meter. Dorades zijn migrerende vissen die zich verplaatsen naar ondieper water om te paaien. Dit gebeurt meestal in de late zomer en vroege herfst, wanneer de watertemperaturen het gunstigst zijn. In sommige gebieden worden dorades ook gekweekt in aquacultuur vanwege hun populariteit en commerciële waarde.

Vismethoden

Dorade wordt gevangen met verschillende methoden, afhankelijk van het seizoen en de locatie. Sportvissers gebruiken vaak hengels en lijnen, met kunstaas of natuurlijke aas zoals garnalen of kleine vissen. Professionele vissers maken gebruik van netten zoals kieuwnetten of sleepnetten. Daarnaast wordt dorade ook gevangen met behulp van lijnen en haken die vanaf boten of de kust worden uitgezet. Deze methoden zijn effectief omdat dorade een nieuwsgierige vis is die snel reageert op bewegend aas. Aquacultuur is ook een gangbare methode, waarbij dorades in gecontroleerde omgevingen worden gekweekt voor commerciële distributie.

Seizoen en Beschikbaarheid

Dorade is het hele jaar door beschikbaar, maar de beste vangstseizoenen zijn in de late zomer en vroege herfst. Tijdens deze periode is de vis op zijn best qua smaak en textuur. In de wintermaanden kan de beschikbaarheid variëren, afhankelijk van de visserijomstandigheden.

Smaakprofiel

Dorade heeft een delicate, lichtzoete smaak met een milde, nootachtige ondertoon. Het vlees is sappig en heeft een fijne textuur, waardoor het populair is in verschillende keukens. In de mediterrane keuken wordt dorade vaak gegrild of gebakken, terwijl het in andere regio’s ook wordt gestoomd of gepocheerd.

Voedingswaarde

Dorade is rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren en essentiële vitaminen en mineralen. Per 100 gram bevat dorade ongeveer:

VoedingsstofHoeveelheid
Energie96 kcal
Eiwit18 g
Vet2,8 g
Koolhydraten0 g
Vitamine B122,4 µg
Fosfor200 mg

Culinaire Toepassingen en Recepten

Dorade is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden bereid. Enkele populaire recepten zijn gegrilde dorade met citroen en kruiden, dorade in zoutkorst en gebakken dorade met mediterrane groenten. Voor een klassieke bereiding, vul de vis met kruiden en plakjes citroen, en gril op een hete barbecue. Dorade uit de oven met tomaat en olijven is ook een favoriet. Deze methoden accentueren de natuurlijke smaken van de vis en bieden een gezonde en smakelijke maaltijd.

Interessante Feiten

Wist je dat dorade in het wild tot wel 15 jaar oud kan worden? Deze vis staat ook bekend om zijn snelle groei in aquacultuur, waardoor hij een duurzame keuze is voor visliefhebbers. Daarnaast speelt dorade een belangrijke rol in de mediterrane folklore en wordt hij vaak afgebeeld in kunstwerken en literatuur uit de regio. Het vermogen van dorade om zich aan te passen aan verschillende leefomgevingen maakt hem tot een fascinerende soort voor zowel wetenschappers als vissers.

Koopgids

Bij het selecteren van dorade is het belangrijk om te letten op heldere ogen, glanzende schubben en een frisse geur. Vermijd vissen met doffe ogen of een sterke visgeur. Bewaar dorade in de koudste sectie van de koelkast en consumeer binnen twee dagen voor de beste smaak. Als je de vis langer wilt bewaren, overweeg dan om hem in te vriezen. Zorg ervoor dat de vis goed is schoongemaakt voordat je hem bewaart.

Bereidingstechnieken

Dorade kan op verschillende manieren worden bereid, zoals grillen, bakken, stomen en pocheren. Hier is een overzicht van de bereidingstijden:

MethodeTijdTemperatuur
Grillen10-12 minutenHete grill
Bakken15-20 minuten180°C
Stomen15-18 minutenMedium hitte
Pocheren10-12 minute85°C

FAQ


Dorade heeft een delicate, lichtzoete smaak met een nootachtige ondertoon.


Gegrild of gebakken met kruiden en citroen is een populaire manier om dorade te bereiden.


Ja, dorade is rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren en vitaminen zoals B12.


Dorade is het beste in de late zomer en vroege herfst, maar is het hele jaar door verkrijgbaar.


Zoek naar vissen met heldere ogen, glanzende schubben en een frisse geur.

Vertalingen

  • Engeland: Sea Bass 🇬🇧
  • Frankrijk: Dorade 🇫🇷
  • Italië: Orata 🇮🇹
  • Spanje: Dorada 🇪🇸
  • German: Seebarsch 🇩🇪
  • Polish: Okoń Morski 🇵🇱
  • Duitsland: Goldbrasse 🇩🇰