Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon

Beschrijving

Kabeljauw, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam *Gadus morhua*, is een witvis met een stevige textuur en een zachte, milde smaak. Deze vis heeft een lange, slanke lichaamsvorm met een kenmerkende baarddraad aan de kin. Kabeljauw komt voor in verschillende maten, van kleine visjes tot grote exemplaren van enkele kilo’s. De vis is meestal lichtgrijs tot groenachtig met donkere vlekken en een witte buik. In de keuken staat kabeljauw bekend onder verschillende namen zoals ‘schelvis’ en ‘stokvis’ wanneer deze gedroogd is.

Habitat en Verspreiding

Kabeljauw leeft voornamelijk in de koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. Deze vissoort komt veel voor langs de kusten van Noord-Amerika, Europa en Groenland. Kabeljauw prefereert diepten tussen 50 en 200 meter en is vaak te vinden in gebieden met rotsachtige bodems en kelpwouden. Gedurende hun levenscyclus migreren kabeljauwen vaak lange afstanden, van ondiepe kustgebieden naar diepere offshore wateren voor het paaien. Deze migratiepatronen zijn cruciaal voor hun voortplanting en overleving, en beïnvloeden tevens hun beschikbaarheid voor de visserij.

Vismethoden

Er zijn verschillende methoden om kabeljauw te vangen, waaronder bodemsleepnetten, lijnen en handlijnen, en staand want. Bodemsleepnetten zijn de meest gebruikte methode waarbij een groot net over de zeebodem wordt gesleept om de vissen te vangen. Deze methode kan echter schadelijk zijn voor het mariene ecosysteem. Lijnen en handlijnen, waarbij haken met aas aan lange lijnen worden gehangen, zijn milieuvriendelijker en gericht op het verminderen van bijvangst. Staand want, waarbij een verticaal net in het water hangt, wordt ook gebruikt, vooral in kustgebieden. Elk van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen, afhankelijk van de visserijbeheerpraktijken en de ecologische impact.

Seizoen en Beschikbaarheid

Kabeljauw is het hele jaar door beschikbaar, maar de beste vangstperiodes variëren per regio. In de Noord-Atlantische wateren wordt kabeljauw vooral van de late herfst tot het vroege voorjaar gevangen. Deze seizoensvariaties kunnen invloed hebben op de prijs en versheid van de vis in de markt.

Smaakprofiel

Kabeljauw heeft een milde, lichtzoete smaak en een stevige, schilferige textuur. Deze vis wordt gewaardeerd in diverse keukens vanwege zijn veelzijdigheid en het vermogen om verschillende smaken op te nemen. Kabeljauw past goed bij zowel eenvoudige kruiden als complexe sauzen, waardoor het een favoriet is in vele culinaire tradities.

Voedingswaarde

Kabeljauw is een voedzame vissoort die rijk is aan eiwitten, vitamine B12, jodium en omega-3-vetzuren. Per 100 gram bevat kabeljauw ongeveer 82 calorieën, 18 gram eiwit, 0,7 gram vet en 43 mg cholesterol. De lage calorie- en vetgehalten maken het een uitstekende keuze voor een gezond dieet. De omega-3-vetzuren in kabeljauw helpen bij het bevorderen van de hartgezondheid en het verminderen van ontstekingen.

VoedingsstofWaarde per 100g
Calorieën82 kcal
Eiwit18g
Vet0,7 g
Cholesterol43 mg
Vitamine B121,2 µg
Jodium110 µg
Omega-3 vetzuren0,2 g

Culinaire Toepassingen en Recepten

Kabeljauw is veelzijdig en kan op vele manieren worden bereid. Populaire bereidingswijzen zijn bakken, stomen, grillen en het bereiden in de oven. Voor een eenvoudig recept, probeer “kabeljauw uit de oven met kruiden”, waarbij de vis wordt gekruid met een mengsel van peterselie, knoflook en citroensap, en vervolgens in de oven wordt gebakken. Kabeljauw past ook goed in visstoofschotels, vissoepen en als ingrediënt in visburgers.

Interessante Feiten

Wist je dat kabeljauw een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Europa en Noord-Amerika? De visserij op kabeljauw was een van de eerste internationale industrieën en heeft bijgedragen aan de ontdekking van nieuwe werelddelen. Kabeljauw wordt ook vaak gebruikt voor de productie van levertraan, een rijke bron van vitamine A en D. Bovendien kan een enkele volwassen kabeljauw miljoenen eieren per jaar produceren, wat essentieel is voor het behoud van de soort.

Koopgids

Bij het selecteren van kabeljauw is het belangrijk om te letten op de versheid van de vis. Verse kabeljauw moet een milde geur hebben, helder ogen en stevige, glanzende schubben. Bewaar kabeljauw in de koelkast op een bedje van ijs om de versheid te behouden. Als je diepgevroren kabeljauw koopt, let er dan op dat de vis goed is verpakt en geen tekenen van vriesbrand vertoont. Gebruik diepgevroren vis binnen enkele maanden voor de beste smaak en textuur.

Bereidingstechnieken

Kabeljauw kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur. Hier zijn enkele bereidingsmethoden met bijbehorende bereidingstijden:

BereidingsmethodeTijd
Bakken4-6 minuten per kant
Oven (180°C)12-15 minuten
Stomen8-10 min
Grillen5-7 minuten per kant
Pocheren10-12 minuten

Zorg ervoor dat de vis een interne temperatuur van 60°C bereikt om veilig te kunnen consumeren.

FAQ


De beste manier om kabeljauw te bakken is in een hete pan met een beetje olie of boter. Bak de vis 4-6 minuten per kant tot deze goudbruin en gaar is.


Kabeljauw moet 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C worden gebakken, afhankelijk van de dikte van de filet.


Ja, kabeljauw is een gezonde keuze vanwege de lage calorie- en vetgehalten en de hoge hoeveelheid eiwitten, vitaminen en omega-3-vetzuren.


Ja, kabeljauw kan goed worden ingevroren. Zorg ervoor dat de vis goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen en gebruik de vis binnen enkele maanden.


Kruiden zoals peterselie, dille, tijm en knoflook passen goed bij kabeljauw. Ook citroensap en olijfolie zijn uitstekende toevoegingen.

Vertalingen

  • Engels: Cod, Atlantic Cod 🇬🇧
  • French: Morue de l’Atlantique, Morue 🇫🇷
  • Italiaans: Merluzzo 🇮🇹
  • Spaans: Bacalao del Atlántico, Bacalao 🇪🇸
  • Duits: Kabeljau 🇩🇪