Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon
viskunde_img

In de wereld van vis gaan consumenten steeds meer op zoek naar originele, gezonde producten en een milieubewust dieet dat natuurlijke hulpbronnen in tact laat. Onze klanten kunnen aan onze certificering zien dat wij aan deze wens voldoen. Verder beheert Vislokaal de keten van vangst tot levering op een bewuste manier. Om het leven wat gemakkelijker te maken heeft Vislokaal 3 gouden regels opgesteld. Zo kan jij verantwoord vis bestellen online. Regel nummer 1 van vis kopen online:

Regel 1: Vis kopen bij een online viswinkel met een gecertificeerd keurmerk


Een online viswinkel met het
MSC en ASC en BIO-keurmerk zijn over het algemeen de wat veiligere keuzes. De visserijbedrijven dienen gekeurd te worden op hun activiteiten om in aanmerking te komen voor een keurmerk. Dat kost natuurlijk geld. Vandaar dat er ook een aantal visserijbedrijven zijn die dit merk niet willen of kunnen dragen. Dat hoeft nog niet te betekenen dat vis kopen zonder dit keurmerk niet ok is. Vislokaal controleert de keten van vangst tot levering. Zo is waar Vislokaal op staat kwaliteit gegarandeerd. 


Het MSC-keurmerk

Het Marine Stewardship Council-keurmerk staat op producten die afkomstig zijn van duurzame wilde visserij. Bij duurzame visserij worden de visstanden beheerd om zo min mogelijk schade aan te richten aan het leven in de zee en de bijvangst. Vissers die in aanmerking willen komen voor dit keurmerk dienen aan 3 voorwaarden te voldoen: geen overbevissing, het in standhouden van het ecosysteem waarin gevist wordt en het goed en doeltreffend beheren van de vis activiteiten. Zo kan jij met een verantwoord gevoel vis bestellen waar dit keurmerk op staat.

De Aquaculture Stewardship Council


Het ASC kijkt in tegenstelling tot het MSC-keurmerk naar verantwoord gekweekte aquacultuur. Het label laat consumenten zien dat de producten afkomstig zijn van visserij kwekerijen die hun impact op het milieu minimaliseren. Zo kunnen consument een bewustere keuze maken bij het kopen van verse vis en zeevruchten. Bij het fokken groeien zoals dit overal gebeurd ook milieuproblemen mee. Denk hierbij aan vervuild water, chemicaliën, antibiotica, het gebruik van visolie en meel als voer wat weer kan zorgen voor overbevissing en het ruimen van waardevolle mangrovebossen. Daarom is het WWF in 2004 een dialoog aangegaan voor een milieuvriendelijke aquacultuur. Hieruit is in 2009 de Aquaculture Stewardship Council (ASC) ontstaan. Het ASC Keurmerk is het resultaat van een onderhandeling met een aantal deelnemers in de aquacultuur sector.  Zo kan jij met een verantwoord gevoel vis online bestellen waar dit keurmerk op staat. 

Bio – Eko en Organic


Voor bio vis worden nogal verschillende termen gebruikt waaronder Eko, Organic en natuurlijk Bio. Als er in de visserij sector over biologische vis gesproken wordt dan gaat het altijd over kweekvis. De vis wordt op een manier gekweekt waarin het natuurlijke groeiproces centraal staat en wordt bevorderd. Bij het Biologische kweken van vis moet de kweker voldoen aan verschillende eisen waaronder een max. aantal visser per m2 water tot voortplanting welke op een natuurlijk manier dient te verlopen.

De Eel Stewardshop Fund


De ESF is opgericht om een groot aantal activiteiten te financieren welke het herstel van de paling stand in de Europese wateren bevorderen. Tot deze activiteiten behoren het herstellen van de levencyclus van de paling. Deze cycles is de afgelopen decenia flink verstoord door menselijk handelen. Het fonds wordt gebruikt om glasaaltjes verplaatsen van plekken welke waar ze niet zouden overleven naar de gezondere veiligere wateren. Daar wordt de glasaal uitgezet zodat ze gezond kunnen opgroeien. Het fonds ondersteund verder de migratie van volwassen paling richting hun paaigronden in de oceaan.

Regel 2 bij het online vis bestellen:

Dit betekent overigens niet dat vis kopen zonder keurmerk niet verantwoord  is. Zo zijn er veel lokale Nederlandse Noordzee vissers die in de Noordzee vis vangen en toch geen keurmerk dragen. Deze vissers zijn in orde maar hebben geen zin in de kosten, keuring en administratieve werkzaamheden die bij het keurmerk komen kijken of hebben hier simpelweg niet de middelen voor. Verder kan je natuurlijk kijken welke vis in het seizen is en hoe ze gevangen worden. Handlijnen, hengelsnoeren, bodemottertrawl of grondbeugels. De atlantische zalm, karper, blauwe mossel, chinook, chum, coho zalm, roodbaars, ansjovis, kreeft, forel, kokkels, makreel, kabeljauw, king crab, regenboogforel en rivierkreeft kan je prima eten. Een volledig overzicht is in de maak bij Vislokaal. 

Regel 3 bij het online vis bestellen:

De belangrijkste regel nadat je zeker weet dat je online viswinkel in orde is. Geniet vooral van je vis! Teveel wordt al snel saai. Daarom geniet van vis met mate. Vis is een delicatesse en in Nederland hebben wij super super super veel geluk dat veel van de betere vissoorten rechtstreeks in onze eigen achtertuin de Noordzee zwemmen. Velen hebben dit alleen niet door. Let bij de aanschaf van vis een beetje op wat je koopt dan kunnen we met zijn allen nog lang genieten van verse vis.

Vislokaal kiest haar partners uit van vangst tot levering. Daarom is waar Vislokaal op staat kwaliteit gegarandeerd. Onze aanbeveling is vis kopen van de kleinere lokale Noordzee vissers. Gewoon lekker uit eigen achtertuin de Noordzee, sliptong, schol, wijting, Hollandse Garnalen dat zijn prima keuzes bij het vis online bestellen. Verder is EFS, ASC, MSC, Bioland of Naturland keurmerk een prima keuze..