Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon
viskunde_img

Verse vis bestellen is een leuke bezigheid of je nu verse vis online koopt, op de markt in Frankrijk op vakantie of gewoon bij je lokale visspecialist om te hoek. Vis is iets gevoeliger dan vlees. Daarom is het belangrijk te begrijpen wat de kenmerken zijn van kakelverse vis. Zo kan jij met volle vertrouwen verse vis bestellen waar je ook ter wereld bent.  Bij het verse vis kopen is het natuurlijk een ware sport de lekkerste ertussenuit te pikken. Vislokaal helpt je graag een handje op weg. Zo kom jij altijd thuis met de lekkerste verse vis

Hele ronde vis en filets

Overal waar je komt koop je hele vis of filets. Hele vis wordt ook wel ronde vis genoemd en is de vis zoals hij uit het water komt. De kop, schubben alles is zit er nog aan. Vanuit kostenperspectief is hele vis soms goedkoper dan filets omdat de hele vis nog niet verwerkt is. Het komt ook voor dat de hele vis duurder is dan de filet gezien sommige vissen een hoge graat-filet ratio hebben. Rode poon, heilbot en zeeduivel zijn hier mooie voorbeelden van een hoge graat-filet ratio.

Het voordeel van hele vis kopen is dat hij tot de max. kan worden verwerkt. Zo kunnen de graten van ronde vis zoals dorade, zeebaars, snoekbaars, zalm en kabeljauw goed gebruikt worden om lekkerste vis fonds van te trekken. 

Filets zoals kabeljauwfilet, zalmfilet , scholfilet horen eigenlijk zonder graatjes te zijn. Bij zeebaarsfilet en doradefilet kan een enkel haar graatje voorkomen. 

De kenmerken van een verse vis:

 • Heldere ogen 
 • Kieuwen: Kastanjebruin tot helder rode kieuwen 
 • Verse ziltige geur
 • Stevig vlees, niet zacht en sponsachtig
 • Schubben zijn intact 
 • Filets zijn vochtig en glanzen 
 • Holte van de vis (indien hele vis) schoon en niet verkleurd

Wanneer is verse vis vers?

Alle zintuigen zet je aan bij bestellen van verse vis. Geur is wel de meest essentiele bij het bepalen van de kwaliteit. Vis hoort te ruiken zoals een golf die kapot slaat in de branding aan de kust, schoon en ziltig. 

Een vis die echt naar vis ruikt dien je te vermeiden. De geur van een vis is dus een belangrijke factor. Daarnaast dient de huid stevig aan te voelen, niet plakkerig. Soms is hele verse vis van nature een beetje slijmerig dit komt soms voor bij forel of sliptong. Schubben dienen stevig te zijn en en de vinnen en staart vochtig,  intakt en vol. De vis is stevig en niet papperig, indien je hem indrukt met je vinger veert hij met hetzelfde gemak weer terug. 

Vis filets dienen stevig te zijn en er intact uit tezien zonder gaten en niet uiteengerekt. Als een filet er uiteengetrokken uitziet is hij verkeerd gefileerd. Het mes is in dit geval niet door de filet heen gesneden maar getrokken. 

De ogen van de vis zeggen veel over de versheid, ze dienen vochtig te zijn, heldere, en licht uitpuilend. De Kieuwen een vis zijn helderrood tot kastanjebruin. Bij het kopen van een hele vis dient de buikholte helder te zijn. 

De kenmerken van een slechte vis:

 • Visachtige of oude geur
 • Sponzig, kapote filets
 • Droge kapotte ogen
 • Verkleuring buikholte
 • Donkere of grijze kieuwen

Hoe lang kan ik verse vis in de koelkast bewaren?

Verse vis moet gekoeld worden ontvangen. Na het controleren van de versheid plaats je de vis natuurlijk per direct in de koelkast tussen een temperatuur van 4 en 7 graden. Na het verse vis kopen bewaar je de vis niet langer dan 2 dagen. 

Bevroren vis kan je tot wel 6 maanden goed houden in een vriezer van -18 graden. Wij adviseren max. een paar maanden gezien de smaak wel met de tijd achteruitgaat en de meeste vriezers niet constant op -18 graden staan. 


Waar moet je op letten bij kopen van verse vis filets?

Verse vis filets zijn iets lastiger te herkennen. Maar om een ware viskenner van je te maken hebben we de belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje gezet:

 • Geur is vers en ziltig 
 • Filets zijn vochtig en glinsterend
 • In de filets zitten natuurlijk geen graatjes
 • Kleur is constant en niet geel, bloederig of grijs. 
 • Stevige stijve filets geven aan dat de vis bevroren is geweest

Verse vis online kopen is natuurlijk iets lastiger want je ziet de daadwerkelijke vis niet die je besteld. Bij Vislokaal kiezen wij onze partners met grote zorg uit van vangst tot levering. Verder hanteren wij een hoge omloopsnelheid en dragen grote zorg in het gekoeld verzenden en verpakken van onze verse vis producten. Zo kan je met een gerust gevoel verse vis online bestellen waar Vislokaal opstaat.