Waar ben je naar opzoek?
Selecteer een pagina

Basket

icon
icon
viskunde_img

Hij wordt al honderden jaren aanbeden is de populairste en meest gewaardeerde vis ter wereld. De zalm. Lekker door de pasta, ceviche, gerookt op toast, of op de bbq, you name it, met zalm zit je altijd wel goed. Bakken, grillen, rauw eten, pocheren, roken, stomen en roosteren met zalm kan je bijna alle kanten op.

Met zijn opvallende rijke vette smaak is hij niet weg te slaan van elke menukaart waar vis op staat. Maar wat zijn nu de verschillende soorten en waar zwemmen ze precies? Waarom kan je tegenwoordig zoveel gekweekte zalm kopen? Wat is er gebeurd met de wilde zalm? Bij Vislokaal proberen we je antwoord te geven op deze vragen. Laten we beginnen met de koning der zalmen de Atlantische zalm (SALMO SALAR)

ZALM, ATLANTISCHE ( SALMO SALAR )

De Pacific zalm is de enige zalm soort die in de Atlantische Oceaan leeft. Hij heeft nogal wat te verduren gehad en door overbevissing en de industrialisatie. Alle zalmen keren terug naar zoetwater rivieren om te paaien. Als ze niet opgegeten worden door beren. Wist je dat beren tot wel 2800 kg zalm weg kunnen eten per jaar? Dat is gemiddeld een goeie 10 kg per dag :-).

Door de grote vraag naar zalm en de afnemende vangst is men zalm gaan kweken om toch aan de vraag te voldoen. Tegenwoordig is bijna 100% van de Atlantische zalm gekweekt en kan makkelijk herkent worden door de kleinere rugvin en lichtgrijze tong. De Atlantische zalm is verder onder te verdelen in Noorse, Ierse en Schotse Atlantische zalm. Bij Vislokaal kan je zalm kopen van Ierse, Schotse en Noorse afkomst.

Kenmerken van een goede Atlantische zalm

De Atlantische zalm weegt tussen de 2 en 10 kg. Door zijn hoge vetgehalte is hij populair om te roken. De zalm is stevig en vettig. Let bij een hele zalm kopen op heldere ogen en zijn roze kieuwen. Let bij zalmfilet kopen erop dat hij stevig is en vochtig. Uitgedroogde zalmfilet die er stijf uitziet is waarschijnlijk ingevroren geweest. Het voordeel van gekweekte zalm is de constante kwaliteit en aanbod het hele jaar door.

Beschikbaar

Het hele jaar door

ZALM, COHO ( KISUTCH ) 

Coho zalmen lijken een beetje op Atlantische zalmen. Je kan ze onderscheiden door hun donkergrijze tong.  Verder heeft de Coho zalm 3 meer vinnen dan zijn Atlantische neef (13 in totaal).  Verder is de huid van Coho zilverblauw met donkere vlekken en een witte buik. Ze worden gevangen in Pacifische Oceaan. Verder worden ze gekweekt in Chili en door heel Japan. 

Kenmerken van een goede Coho zalm

Coho is wat zachter van structuur en is een zeer vetrijke vis. Super net als de Atlantische zalm om te roken. Gekweekt weegt de vis tussen de 1 en 2 kg. In het wild kan je hem vinden tussen de 2.5 en 6.5 kg. De kleur van Coho zalm is roze tot rood. Zijn smaak is mild. 

Beschikbaar

Juni tot October

ZALM, CHUM ( KETA )

Deze zalm komt voor in de Pacifische Oceaan. Je kan ze herkennen aan de donkere vlekken die missen in tegenstelling tot zijn familieleden. Deze zalm kan tot wel 20 kg wegen en 125 cm lang worden een hele aardig vis dus. Hoewel ze in grote aantallen voorkomen in Alaska worden ze niet veel benut vanuit commercieel perspectief.

Kenmerken van een goede chum zalm

Chum zalm bevat iets minder vet is is iets steviger van smaak. Gezien de vis groter is zijn de flakes ook wat groter en grover. Verder varriert de chum zalm van kleur afhankelijk waar hij gevangen is. Chum wordt ook wel zalm kaviaar van gemaakt. Verder is hij wat langer houdbaar. 

Beschikbaar

Augustus tot September

ZALM, ROZE ( GORBUSCHA )

Van deze zalm zwemmen er de meeste. Ze zijn te herkennen aan hun donkere vlekken en bovenkaak. Ze worden meestal ingeblikt vanwegen hen licht roze kleur. 

ZALM, SOCKEYE ( NERKA)

Een bekende die gevangen word in o.a. de Berehingszee. Hij wordt door velen geprezen en beschouwd als 1 van de zalmen met de betere smaak.  Ze wegen tussen de 2.5 en 5.5 kg en zijn blauwgroen torpedovormig. Sockeye wordt veel in Japan verkocht maar is tegenwoordig ook veel in Nederland veel te vinden. 

Kenmerken van een goede Sockeye zalm

Een gewilde zalmsoort met een hoger prijskaartje dan zijn Atlantische neven. Sockeye zalm bevat veel vet en heeft een uitgesproken smaak. Verder zijn ze roestkleurig rood. Deze vis zit rammetje vol met Omega-3 vetzuren.

Beschikbaar

Mei tot tot September